Obstipatie en Aambeien

Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap meer moeite met hun stoelgang. Door de hormoonveranderingen werken de darmen minder soepel dan anders.

Belangrijk hierbij is om goed op uw eetpatroon te letten. Veel vezelrijke voeding, veel water, voldoende groente en fruit zorgen meestal voor een betere stoelgang. Een glas lauw water bij het opstaan in de ochtend doen vaak wonderen.

Vanwege het verslappen van de vaatwanden, ook weer door de hormoonveranderingen, in combinatie met de zwaartekracht en de grote druk in het bekken hebben zwangeren ook sneller last van aambeien. Een aambei is een uitstulping van een bloedvat. Deze kan inwendig in de darm blijven maar ook via de anus naar buiten komen. In beide gevallen geven aambeien pijnklachten, vooral bij het poepen. Aambeien kunnen ook bloeden bij de stoelgang. Om zoveel als mogelijk aambeien te voorkomen en om te zorgen dat ze niet veel erger worden als ze er eenmaal zijn is het belangrijk de ontlasting zo soepel mogelijk te houden. Daarnaast is het goed om niet de hele dag rechtop te staan, lopen of zitten waarbij er veel druk op de bekkenbodem is. Ga regelmatig even liggen, als u een pauze kunt nemen, dan is de druk er even af.

Voor vragen kunt u ons gerust een mail sturen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.