Harde buiken

Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoeder. De baarmoeder is een spier. Die spier wordt tijdens de zwangerschap enorm uitgerekt. Een normale reaktie van die spier is om geregeld even samen te trekken. U voelt dan dat de baarmoeder hard wordt, vandaar de naam ‘harde buik’. Harde buiken kun u gaan voelen vanaf 18 weken zwangerschap en zijn dus heel normaal. Vaak voelen ze wel wat ongemakkelijk maar ze doen geen pijn. De ene vrouw heeft regelmatig harde buiken, de ander voelt ze nooit.

Uw lichaam kan met harde buiken ook aangeven dat u teveel doet. In dat geval krijgt u steeds meer harde buiken en gaan ze vaak ook een beetje pijn doen. Vaak heeft u overdag niet zoveel last en komen de harde buiken in de avond als u zich ontspant. U heeft dan een zeurderige pijn onderin uw buik, als bij een menstruatie. Dit is altijd een teken om serieus te nemen. Laat voor de zekerheid uw urine even nakijken op blaasontsteking en als dat het niet is neem dan rust tot de pijn over is en de harde buiken weer minder worden. Neem bij twijfel contact met ons op.

Voor vragen kunt u ons gerust een mail sturen naar: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.